Home ⁄ Jernmangel ⁄ Jernmangel – hva skjer i kroppen?

Jernmangel – hva skjer i kroppen?

De vanligste symptomene på jernmangel er at du blir blek, trøtt og andpusten. Når vi ikke får nok jern, rammes kroppen av oksygenmangel, noe som påvirker oss på flere ulike måter.

 

Kroppen tar opp jern via maten. Eksempler på jernrike matvarer er storfekjøtt, fullkornsprodukter, lever og egg. Men jern finnes også i mindre mengder i grønnsaker som brokkoli og spinat og i nøtter, frø og tørket frukt.

 

Kvinner trenger 15 milligram og menn 9 milligram jern daglig for å fungere normalt. Er du blodgiver, glutenintolerant, veganer eller gravid, hører du til risikogruppene som ofte blir rammet av jernmangel. Opplever du noen av symptomene, bør du kontakte lege.

 

Jern tas opp gjennom veggen i tynntarmen og føres videre ut i blodet. Der blir det fanget opp av proteiner som transporterer det videre til benmargen. Der brukes jern til å danne hemoglobin, som finnes i de røde blodlegemene. Hemoglobinets oppgave er å ta opp oksygen, som deretter transporteres ut til de ulike cellene i kroppen via blodomløpet. Uten hemoglobin klarer ikke de røde blodlegemene å forsyne kroppens celler med oksygen, noe som i lengden fører til at kroppen rammes av oksygenmangel.

 

Ettersom kroppen kompenserer for jernmangelen ved gradvis å tilpasse seg et lavere oksygennivå, er det ikke sikkert du merker noen symptomer i starten. Jern kan også lagres i kroppen og brukes når det daglige inntaket av jern minker, eller når kroppens behov øker – for eksempel ved graviditet.

 

Når lagrene er tomme, rammes kroppen til slutt av oksygenmangel. Hjertet slår raskt for å øke blodgjennomstrømningen og transportere mer oksygen ut i kroppen, og dette merker vi i form av hjertebank, et vanlig symptom på jernmangel.

 

Oksygenmangel påvirker også musklene, pusten og kondisjonen. Pusten blir tyngre, vi orker mindre og blir blekere.

 

Hvis du har fått konstatert jernmangel, er det viktig å finne ut hva det skyldes, men også å tilføre mer jern raskt. Legen eller jordmoren din kan gi deg råd om kosttilskudd og kostholdsendringer.